Svijet
0

Let "Sojuza" na ISS odgođen za 18. septembar zbog "Atlantisa"

FENA
Ruska svemirska agencija Roskosmos saopćila je u četvrtak da je let broda Sojuz na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) iz baze Bajkonur odgođen za 18. septembar zbog odgađanja lansiranja američkoga svemirskog broda Atlantis.

"Odgađamo let jer brod Atlantis nije lansiran na vrijeme", kazao je za AFP Vjačeslav Mihajličenko, glasnogovornik agencije Roskosmos.

Ruska svemirska agencija donijela je odluku u četvrtak, dva dana nakon odluke NASA-e da vrati Atlantis na lansirnu rampu i lansira ga 6. ili 7. septembra, budući da slabi tropska oluja Ernesto koja se očekuje na tome području.

"Atlantis treba poći prije nas", dodao je Mihajličenko, podsjećajući na prekratak rok između datuma koji je izabrala NASA i polaska Sojuza 14. septembra.

Roskosmos je još u srijedu bio upozorio na mogućnost odgađanja lansiranja Sojuza zavisno od toga hoće li se odgoditi lansiranje Atlantisa.

Prva svemirska putnica Anushe Ansari, Amerikanka iranskog porijekla i njezini saputnici, Rus Mihail Tjurin i Amerikanac Michael Lopez-Alegria, treba da polete Sojuzom 14. septembra s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Vezani članci