|

VIDEO
/
Leopardi sve češće napadaju i ubijaju ljude

Leopardi sve češće napadaju i ubijaju ljude
0
S
Sarajevo-x.com
8.1.2011. u 19:05
14
komentara
0

dijeljenja
Zvaničnici Ministarstva šumarstva u Indiji su zatražili od vlasnika mlinova šećerne trske da izgrade betonske kolibe i zidove kako bi zaštitili svoje radnike od sve učestalijih smrtonosnih napada leoparda.


Ovaj potez indijskih zvaničnika je uslijedio nakon napada leoparda u Gujaratu u zapadnoj Indiji, u kojima su poginula petorica radnika, piše "Telegraph".

Zvaničnici su rekli da su leopardi ušli u polja šećerne trske tokom perioda žetve, jer je njihovo prirodno stanište u džungli uništeno ubrzanom izgradnjom. Kako bi zadovoljili svoje potrebe od pet kilograma mesa dnevno, leopardi su ušli u polja šećerne trske i počeli napadati ljude.

Pet radnika su izgubila život u bliskim susretima sa ovim zvijerima u posljednih šest sedmica. Više od dvanaest radnika su zadobili teške povrede.

Zvaničnik Ministarstva šumarstva R.V. Asari je za novine "The Pioneer" izjavio da je broj biljojeda, koji su hrana leopardima, u posljednje vrijeme drastično smanjen zbog širenja civilizacije. Leopardi su počeli jesti koze, zečeve, paunove, pa čak i ljude.

Za razliku od populacije indijskog tigra, čiji se broj ozbiljno smanjuje, leopard je predator koji se lakše prilagođava, te se broj ovih životinja povećava i širi van okvira svog staništa.

Sezonski radnici koji dolaze is susjednog grada Maharashtra da sakupljaju šećernu trsku, izloženi su najvećoj opasnosti jer spavaju u otvorenim, privremenim skloništima u blizini polja u kojim noću love leopardi.

Zvaničnici su zatražili od vlasnika mlinova šećerne trske da se pobrinu za sigurnost svojih radnika i zaštite ih od napada zvijeri. Od njih se traži da izgrade betonske kolibe, obezbijede osvjetljenje i noćne stražare koji će ostale čuvati od leoparda.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...