Lekcije za Baracka Obamu na turneji u Aziji

F
FENA
20.11.2009. u 11:57
0
3
Lekcije za Baracka Obamu na turneji u Aziji
0
Lekcije za Baracka Obamu na turneji u Aziji Foto: AFP/File
Dopisnik londonskoga The Independenta iz Washingtonu izvještava da su Baracku Obami u Aziji, iza lijepog ponašanja, upućene i neke oštre poruke.
Prva azijska turneja američkog predsjednika ukazala je na dvije povezane istine o Sjedinjenim Državama i njihovom 44. predsjedniku. Prvo – u komunikaciji sa stranim državnicima Obama je prepun šarma i razuma, ali, bar za sada, oskudijeva u konkretnim rezultatima. I drugo, ljudi više ne slušaju Ameriku kao nekada.

Iskreno govoreći, nastavlja novinar lista, od osmodnevne Obamine posjete Japanu, Kini i Južnoj Koreji, i sudjelovanju na samitu APEC-a u Singapuru, nisu se očekivali nikakvi spektakularni rezultati.

Iako sebe naziva "prvim pacifičkim predsjednikom", odnosi između Sjedinjenih Država i dvije najveće azijske sile na Pacifiku vrlo su labilni.

Japanska vlada, desetljećima nezadovoljna pod američkim sigurnosnim kišobranom, u sporu je s Washingtonom oko preseljenja baze američkih marinaca s Okinawe.

A u Kini, najvažnijoj etapi Obamine turneje, čelnici toga sve moćnijeg džina pokazali su da nisu raspoloženi slušati predavanja o ljudskim pravima ili upravljanju ekonomijom.

Ton cijeloj toj posjeti, zaključuje Independent u petak, dala je činjenica da dolazi do promjene u odnosima između zemlje koja je do guše u dugovima i recesiji, na čijem čelu je Obama, i ekonomski sve moćnije Azije, na čijem se čelu nalazi Kina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: