{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lehne: EU će podržati stav o Kosovu koji usvoji Vijeće sigurnosti

F
21.6.2007. u 11:47
0
0
Lehne: EU će podržati stav o Kosovu koji usvoji Vijeće sigurnosti
0
Lehne: EU će podržati stav o Kosovu koji usvoji Vijeće sigurnosti
Posebni izaslanik Evropske unije (EU) za status Kosova Stephan Lehne izjavio je u srijedu navečer u Prištini kako će EU podržati rješenje statusa Kosova koje usvoji Vijeće sigurnosti UN-a.
"Podrška planu izaslanika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti se povećava, ali još nije dovoljna da bi VS UN-a usvojio takvu rezoluciju", rekao je Lehne i dodao kako je od vitalnog interesa da se Rusija uvjeri za usvajanje nove rezolucije.

No, Rusija je u srijedu odbacila prijedlog izmijenjene rezolucije UN-a kojom se odgađa neovisnost Kosova na 120 dana kako bi se Srbima i Albancima ostavila još jedna mogućnost da se sami dogovore o budućnosti pokrajine.

U novome nacrtu teksta, što su ga predložile Sjedinjene Države i EU, kaže se kako bi rezolucija koja poziva na neovisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom trebala stupiti na snagu nakon 120 dana ako novi pregovori propadnu, "osim ako Vijeće sigurnosti izričito ne odluči drukčije nakon što donese vlastitu procjenu."

"Taj prijedlog je za nas neprihvatljiv", rekao je ruski veleposlanik
pri UN-u Vitalij Čurkin, iako se djelomično poklapa s ruskim
zahtjevima. "Mi smo pozivali na nove pregovore, ali ovo rješenje,
bojim se, nas nimalo ne približava u stajalištima jer će nakon 120
dana Ahtisaarijev plan stupiti na snagu", rekao je Čurkin.

Lehne se u srijedu u Prištini sastao s kosovskim premijerom Agimom Cekuom, koji je tražio da se čim prije riješi pitanje statusa Kosova. Ceku je rekao da još nije vidio najnoviju verziju rezolucije kojom se predviđa još 120 dana za pregovore između službenog Beograda i Prištine.

Ceku je ponovio da su za Prištinu razgovori završeni. "Neovisnost je jedino rješenje. Tokom ovih 120 dana sa Srbijom možemo pričati samo kao sa susjednom zemljom, o problemima koji su još uvijek otvoreni", rekao je Ceku i kao primjere naveo sudbinu nestalih osoba, slobodu kretanja, povratak raseljenih, reguliranje mirovinskih fondova i slično.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: