Svijet
0

Lee Myung-bak pobjednik predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji

FENA
Preliminarni rezultati pokazali su da je Lee Myung-bak pobijedio na južnokorejskim predsjedničkim izborima održanim u srijedu s uvjerljivom većinom, dok su glasači zanemarili navode o prevari bivšeg direktora Hyundaija nadajući se da će oživiti ekonomiju.

Lee, iz konzervativne Velike narodne stranke, osvojio je 50,3 posto glasova, sudeći po rezultatima koje su zajednički objavile TV stanice KBS i MBC, prenosi AP.

Sljedeći kandidat s najviše glasova je liberal Chung Dong-young s 26 posto osvojenih glasova, a nezavisni kandidat Lee Hoi-chang treći je s 13,5 posto glasova.

Rezultati su slični onima koje je objavila TV stanica SBS i koji pokazuju da je Lee osvojio 51,3 posto glasova. Kanal vijesti YTN procijenio je broj Leejovih glasova na 49 posto.

Lee, bivši gradonačelnik Seula, vodio je u izbornoj utrci mjesecima. On je obećao zauzeti kritičniji stav prema angažmanu Seula sa suparničkom Sjevernom Korejom i nastojati na bližim vezama sa Sjedinjenim Državama.

Napori na okončanju sjevernokorejskih nuklearnih ambicija u kritičnoj su fazi dok se komunistička zemlja priprema da objavi sve svoje programe za eventualno uništavanje u roku od godine dana.