I do -27 C
0

Ledeni talas u Evropi odnosi živote

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Veći dio Evrope u srijedu je zahvatio izuzetno hladan talas, s rekordno niskim temperaturama zabilježenim u Njemačkoj i mećavom - zbog koje je u Marseilleu u Francuskoj zatvoren međunarodni aerodrom, što se izuzetno rijetko dešava.

Gradske vlasti holandske luke Roterdam su prvi put u posljednjih 12 godina aktivirale ledolomac, dok su meteorološke službe u Velikoj Britaniji objavile nekoliko upozorenja zbog loših vremenskih uvjeta.

Agencija Reuters navodi i da hiljade ljudi balkanskih zemalja drhti od hladnoće u svojim kućama zbog prekida isporuke ruskog gasa u jugoistočnu Evropu.

Tokom noći s utorka na srijedu u nekim dijelovima Njemačke temperature su dostigle rekordno nizak nivo, a živa u termometru u istočnoj Saksoniji pala je na čak 27 Celzijevih stepeni ispod nule.

Niske temperature u Njemačkoj odnijele su i žrtvu, 77-godišnju ženu koja je pronađena smrznuta pošto je nestala iz staračkog doma u kojem je živjela.

Najniža temperatura izmjerena u Francuskoj iznosi minus 16 stepeni, a u regionu Marseillea za samo nekoliko sati palo je 40 centimetara snijega. Željeznička stanica u tom gradu je zatvorena, a školski autobusi ne rade, prenijela je britanska agencija.

Francuski ministar saobraćaja Dominique Bussero zatražio je istragu zbog "neprihvatljivog" haosa na aerodromu "Charles de Gaule", na kojem su otkazane stotine letova.

Sniježno nevrijeme pogodilo je i Albaniju, gdje su neke udaljene oblasti potpuno odsječene, a stanovnici izolovanih sela dobijaju hranu helikopterima.

Jučer smo izvijestili i da je u Poljskoj sedam osoba umrlo od hladnoće u roku od samo 24 sata.