Svijet
0

Lech Walesa - heroj ili doušnik?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Poljske Lech Walesa je za mnoge Poljake simbol njihove države - poput himne ili zastave. Međutim, u jednoj upravo objavljenoj knjizi, nekadašnji lider sindikata Solidarnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir predstavljen je u drugačijem svjetlu.

Naime, autori knjige "Lech Walesa i tajne službe" tvrde da je bivši predsjednik tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka bio saradnik tajne službe komunističke Poljske, i da je taj detalj iz biografije kasnije pokušao da izbriše.

Institut nacionalnog pamćenja bavi se istraživanjem zločina počinjenih u vrijeme komunizma u Poljskoj.

Na njegovim policama čuvaju se dosijei komunističke tajne policije - čitavih 86 kilometara dokumenata.

Istoričari su knjigu o Lechu Walesi pisali na osnovu podataka iz ovog arhiva.

"U prvoj polovini sedamdesetih godina, Lech Walessa je bio agent komunističkih tajnih službi - njegov nadimak bio je Bolek. Dokumenti kažu da je pisao izvještaje i odavao više od dvadeset kolega, a neki među njima bili su potom žrtve policijskog progona. Odavao je, naprimjer, kolege koji su na poslu slušali radio Slobodna Evropa", kaže koautor knjige Slavomir Senkiyevicz.

Inače, ovo je prvi put da jedna državna institucija u Poljskoj izdaje knjigu o kontaktima Walesse s tajnim službama.

U njoj se također tvrdi da je Walessa devedesetih godina, dok je bio predsjednik Poljske, pokušao da ukloni dokaze o svojoj prošlosti tako što je iz svog dosijea izvadio stranice koje ga inkriminišu.

Bivši poljski predsjednik, međutim, kaže da su navodi u knjizi notorne laži.

"Ništa slično nije se dogodilo. Nisam imao nikakvog uticaja na to šta radi ili piše tajna policija. Nigdje nećete naći dokument s mojim potpisom kojim pristajem na saradnju. Sve su to insinuacije i dio kampanje koju protiv mene vode komunističke tajne službe", rekao je Walesa.

On ujedno podsjeća da ga je sud, kada se kandidovao za drugi predsjednički mandat 2000. godine, oslobodio optužbi da je sarađivao s komunističkim tajnim službama.

Uvjeren je da su komunisti sačinili lažni dosije o njemu kada je 1980. godine stao na čelo sindikata Solidarnost, kako bi ga diskreditovali.

Inače, ovakve optužbe na račun Walesse nisu novost - prvi put su se pojavile prije 16 godina, a knjiga "Lech Walessa i tajne službe" ponovo ih je oživjela.

Poljski građani, međutim, kao da ne haju mnogo za optužbe na Walesin račun.

Nisam promjenio mišljenje o predsjedniku Walessi. On zaslužuje poštovanje, a ne optužbe - možda je kao mlad radnik podlegao iskušenju da sarađuje s tajnim službama, ali je kasnijim radom pokazao da je to bila greška", izjavio je jedan građanin Poljske za BBC.

"On je mnogo toga učinio za Poljsku, on je lice promjena i sve drugo nije važno. Neki ljudi htjeli bi da ga unište, ali on je već obezbjedio mjesto u istoriji", dodao je on.

Najnovije ankete, navode izvještači BBC-ja, pokazuju i da će za oko 60 posto Poljaka Lech Walessa ostati živa legenda čak i ako se tvrdnje da je sarađivao s tajnom policijom pokažu tačnim.