Previše čak i za nju
38

Le Pen zaprijetila AfD-u prekidom saradnje zbog preradikalnih ideja o masovnom protjerivanju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Desničarski populista Marine Le Pen želi postati predsjednik Francuske 2027. godine. No, ona ne želi imati nikakve veze s planovima o masovnom protjerivanju, o čemu su govorili neki članovi AfD-a. Le Pen prijeti AfD-u krajem zajedničke grupe u EU.

Zajednički klub AfD-a i Nacionalne grupe (RN) u Evropskom parlamentu mogla bi biti na rubu kolapsa - jer je čelnica frakcije RN-a Marine Le Pen zaprijetila raskidom saveza.

Povod su izvještaji o tajnom sastanku u Potsdamu između političara AfD-a i desničarskih ekstremista o masovnom protjerivanju osoba s migrantskom pozadinom iz Njemačke.

"U potpunosti se ne slažem s prijedlozima za koje je rečeno da su se raspravljali na ovom sastanku", rekla je liderka francuskih desničarskih populista, referirajući se na planove o kojima se raspravljalo u Potsdamu. Dodala je da se mora ispitati hoće li to imati posljedice na zajedničku grupu u EU parlamentu.

"Nikada nismo branili politiku reemigracije. Morat ćemo razgovarati o tim vrlo velikim razlikama u mišljenjima. Nikada nismo branili politiku reemigracije koja bi uključivala oduzimanje francuskog državljanstva koje su dobili, čak i ako kritikujemo uvjete za njegovo dobivanje", istaknula je Le Pen.

Prema istraživanju mreže Correctiv, političari AfD-a, članovi desničarske konzervativne Values ​​​​Union, desničarski ekstremisti i poduzetnici sastali su se u novembru 2023. u hotelu u blizini Potsdama kako bi razgovarali o protjerivanju miliona ljudi imigrantskog podrijetla iz Njemačke.

Martin Sellner, dugogodišnji glasnogovornik austrijskog desno-ekstremističkog "Identitarnog pokreta", predstavio je plan za takvo masovno protjerivanje, eufemistički nazvano "remigracija".