Ususret EU izborima
40

Le Pen pozvala Meloni da formiraju "super-grupu" u Evropskom parlamentu

S. Š.
Le Pen i Meloni (Foto: EPA-EFE)
Le Pen i Meloni (Foto: EPA-EFE)
Predstavnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen predložila je premijerki Italije Giorgia Meloni da udruži snage s njom u novom savezu na način da formiraju "super-grupu" pred evropske parlamentarne izbore koji će biti održani devetog juna.

Ovakav potez Le Pen uslijedio pošto su evropske stranke lijevog centra ponovile upozorenje predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen da neće podržati njenu kandidaturu za drugi mandat, ukoliko to podrazumijeva podršku partija krajnje desnice, uključujući partiju Giorgije Meloni - Braća Italije.

"Sada je vrijeme da se ujedinimo, to bi bilo od velike pomoći. Ako uspijemo, možemo da budemo druga grupa u Evropskom parlamentu. Mislim da ne bi trebalo da propustimo ovakvu priliku", rekla je Le Pen, piše Guardian.

Poziv koji je uputila Le Pen je uslijedio nakon što je Nacionalno okupljanje saopćilo da više neće da bude u istoj grupi sa krajnje desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD) u Evropskom parlamentu.

Grupa krajnje desnice u Evropskom parlamentu "Identitet i demokratija" izbacila je ranije AfD kao previše ekstremnu stranku.

Također, Guardian piše da se smatra da je malo vjerovatno da će se prijedlog Le Pen ostvariti s obzirom na frakcijska rivalstva stranaka. Analitičari navode da će uloga Meloni u procesu poslije izbora za Evropski parlament biti ključna.

Izbori za Evropski parlament bit će održani devetog juna.