Svijet
0

Le Monde: Putin Abhaziji odobrio autonomiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin je rekao da je odobrio plan da se odmetnutoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji omogući autonomija, ali ne i puna nezavisnost, što je znak da Moskva neće podržati otcjepljenje od bivše sovjetske republike.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je Abhaziji, koja se odmetnula u ratu devedesetih godina prošlog stoljeća, ponudio paket po kojem bi se pokrajina vratila pod nadzor Gruzije, ali bi dobila autonomiju, mjesto potpredsjednika, slobodne trgovinske zone i mjesta u parlamentu.

"Uveliko se nadam da će plan koji je Saakašvili predložio biti postupno proveden jer je ukupno to ispravan plan", rekao je Putin u razgovoru za francuski dnevni list Le Monde.

Putin je intervju dao tokom posjete Parizu a razgovor je pratila i agencija Reuters. Objavljen je u subotnjem izdanju lista.

"Potrebno je da se druga strana s njime složi. Morate povesti dijalog", rekao je Putin.

Putinova podrška iznenađuje jer Moskva podržava separatiste. No nije vjerojatno da će biti ostvaren njegov uvjet da se i Abhazija mora složiti. Saakašvilijev plan su odbili separatisti koji kažu da neće pristati ni na šta manje od pune nezavisnosti od Tbilisija.

Rusija kaže da je njen prioritet spriječiti krvoproliće i zaštititi Abhaziju od moguće gruzijske agresije. Neki promatrači kažu da je njen pravi cilj kazniti Gruziju za njene ambicije da se pridruži NATO-u i osvetiti se Zapadu za otcjepljenje Kosova od Srbije, čemu se Moskva protivila.

U razgovoru je Putin naznačio da će zadržati čvrst stav spram Gruzije, osvrnuvši se na nedavni izgred u kojem je, po izvještaju UN-a, ruski avion nad Abhazijom oborio gruzijsku bespilotnu letjelicu. Moskva, međutim, prenosi Hina, negira upletenost u izgred.

"Što su ti (gruzijski špijunski) letovi? To je izviđanje. A zašto izviđate? Kako biste podržali vojnu akciju", rekao je Putin. "Znači li to da se jedna od strana priprema proliti krv? Želimo li to?" - upitao je ruski premijer.