{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lažni tumač na Mandelinoj komemoraciji smješten u psihijatrijsku bolnicu

F
19.12.2013. u 09:44
2
9
Lažni tumač na Mandelinoj komemoraciji smješten u psihijatrijsku bolnicu
2
Lažni tumač na Mandelinoj komemoraciji smješten u psihijatrijsku bolnicu
Thamsanqa Jantjie
Lažni tumač znakovnog jezika na odavanju počasti Nelsonu Mandeli, koji je naveo šizofreniju u svojoj odbrani primljen je u psihijatrijsku bolnicu, objavila je u četvrtak južnoafrička štampa.
Prema dnevnom listu The Star, supruga ga je u srijedu odvela u psihijatrijsku bolnicu, gdje je odmah primljen.

"Posljednji dani s njim su bili vrlo teški. Pomagali smo mu jer je vjerovatno bio u depresiji", rekla je ona, a prenio list.

Thamsanqa Jantjie je imao termin za pregled u jednoj psihijatrijskoj bolnici 10. decembra, na isti dan kada je bila ceremonija u Sowetu. Međutim, on je otkazao pregled jer mu je predloženo da taj dan radi na prevođenju prilikom odavanja počasti Mandeli.

Da bi objasnio svoj profesionalni neuspjeh, on je naveo krizu šizofrenije, tvrdeći da je "vidio anđele koji padaju na stadion" i "čuo glasove".

U ponedjeljak na telefonski poziv novinske agencije AFP, on je odgovorio nepovezano i na agresivan način.

Jantjie je izazvao skandal u toku ceremonije prošle sedmice jer je južnoafrička zajednica gluhonijemih osoba primjetila da ne vlada sasvim znakovnim jezikom i da gestikulira na nerazumljiv način.

Štampa je zatim objavila da je on u prošlosti bio procesuiran zbog nasilja, što je izazvalo drugu polemiku o sigurnosti ceremonije, nakon što je Jantjie proveo nekoliko sati pored velikih svjetskih lidera na zvaničnoj tribini, između ostalih i Baracka Obame.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: