Dmitrij Medvedev
0

Lažne priče o tehnološkom kolapsu Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odbacio je u ponedjeljak priče u vezi s prošlosedmičnom havarijom na najvećoj ruskoj i jednoj od najvećih u svijetu Sajano-šušenskoj hidrocentrali, po kojima se Rusija približava tehnološkom kolapsu.

Prema njegovim riječima, poslije nesreće pojavila se masa apokaliptičnih komentara i u Rusiji, i u inozemstvu, o "početku tehnološkog kraja Rusije, Černobilju 21. stoljeća", a "ruke su počeli da trljaju oni kojima se ne sviđa Rusija u postojećim granicama i njena uloga na međunarodnoj areni".

"I kad izuzmemo svu težinu toga što se desilo, pogibiju ljudi, mi svi shvaćamo da je to sve izmišljotina", rekao je ruski predsjednik u glavnom gradu ruske republike Burjatije, Ulan-Udeu, završavajući sjednicu o razvoju Sibirskoga federalnog okruga, ali je priznao da je Rusija"veoma mnogo tehnološki zaostala".

"Nije stvar u ovoj dramatičnoj katastrofi, već u tome što mi zaista, stvarno veoma snažno zaostajemo", rekao je Medvedev, upozorivši da ukoliko se taj izazov ne prevlada, "sve prijetnje o kojima sada govore, mogu postati realne".

Pritom je dodao da Rusija ima "sve šanse da se izbori s tim tehnološkim zaostajanjem", navela je ruska državna agencija.

Ruski predsjednik je pozvao i državne i privatne kompanije da "zasuču rukave i zajedno rade".

"I ne treba se hvaliti time ko ima više, ko je više za domovinu učinio. Kriza je sve izjednačila. Privatni biznis je shvatio da nije sve lako u životu, a kako se ispostavilo i mogućnosti državnog biznisa su ograničene", rekao je Medvedev.

"Zato, hajde da zajedno radimo i tada će se postići rezultat koji svi očekujemo, a to je – uspostava moderne zemlje", kazao je ruski predsjednik.