Svijet
1

Lažna vijest o cunamiju dovela do evakuacije hiljada Filipinaca

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade Filipinaca, koji su preživjeli udar razornog tajfuna, napustili su svoje domove u provinciji Antique nakon lažnih glasina o nadolazećem cunamiju, saopćile su lokalne vlasti.

"Predstavnici vlasti posjetili su selo koje su stanovnici napustili preko noći kako bi objasnili da nema prijetnje od cunamija te da se mogu sigurno vratiti u svoje domove. Ovi ljudi su traumatizirani nakon udara tajfuna. Čim su se lažne informacije počele širiti, oni su pobjegli", rekao je Broderick Train, čelnik civilne zaštite u provinciji Antique.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju saopćio je kako nije zabilježen nijedan veći zemljotres te da nisu objavili nikakvu opasnost od cunamija.

Train kaže kako vlasti još uvijek pokušavaju otkriti ko je raširio lažnu uzbunu koja je izazvala evakuaciju hiljada stanovnika obalnih gradova Laua-an, Culasi, Sebaste, Barbaza, Tibiao i Pandan.

Leck Benitez, glasnogovornik Provincijskog vijeća za smanjenje rizika od katastrofa I upravljanje, tvrdi kako su lažnu uzbunu najvjerovatnije raširili kriminalci putem SMS poruka.