London
0

Lažna historija Telektroskopa

Sarajevo-x.com
The Telectroscope je rad londonskog umjetnika Paula St. Georgea. Uređaj radi tako što je spojen na postojeću mrežu optičkih vlakana, iako je St. George smislio čitavu lažnu historijuTelektroskopa: navodno ga je izumio njegov izmišljeni prapradjed Alexander Stanhope St. George, koji je pronašao način kojim će dugačkim tunelima povezivati ljude na suprotnim stranama svijeta.

St. George je za svoj Telektroskop napisao i lažnu natuknicu na Wikipediji, u kojoj ima i mrvica istine: o uređaju je pisao novinar iz 19. stoljeća koji nije dobro čuo priču o elektroskopu pa ga je krivo nazvao.

Drugi mediji, uključujući i New York Times, prenijeli su priču, pa je o tome pisao čak i Mark Twain. St. George je projekt ostvario u suradnji s britanskom umjetničkom organizacijom Artichoke, a sredstva u iznosu 787.000 dolara dobio je od britanske vlade i privatnih sponzora.

Telektroskop, čiji okular ima promjer od dva metra, moći će se koristiti do 15. lipnja. Korištenje u New Yorku je besplatno, dok u Londonu stoji jednu funtu. Zainteresirani se o susretu s prijateljima ili rodbinom mogu dogovoriti preko internetske stranice projekta The Telectroscope.