Svijet
0

Lavrov: Ukinuti embargo na naoružanje

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Rusija je pozvala danas na ukidanje embarga UN na isporuke oružja Iranu što je prije moguće, s napomenom da bi to pomoglo Teheranu da učestvuje u borbi protiv terorizma.

Embargo na naoružanje je jedna od najvećih prepreka u razgovorima u Beču između Irana i šest svjetskih sila, uključujući Rusiju, o iranskom nuklearnom programu.

"Pozivamo na ukidanje ovog embarga što je prije moguće i podržaćemo izbore koje naprave iranski pregovarači", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na samitu organizacije BRIKS u Ufi, na Uralu.

Lavrov je rekao da Iran podržava borbu protiv "Islamske države" i da bi ukidanje embarga pomoglo Teheranu da se efikasnije bori protiv terorizma.

Lavrov je rekao da je dogovor sa Iranom "na dohvat ruke" i da je spreman da se vrati u Beč kada to bude potrebno, ali da je kvalitet sporazuma važniji od trenutka njegovog usvajanja.

Rok za sklapanje sporazuma pomjeren je do sutra, a zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je ranije da su razgovori ušli u najtežu fazu.