|

Lavrov u Tokiju zbog antiraketnog štita

Lavrov u Tokiju zbog antiraketnog štita
0
F
FENA
23.10.2007. u 10:01
0
komentara
0

dijeljenja
Lavrov u Tokiju zbog antiraketnog štita
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u utorak u Tokio da prenese zabrinutost Rusije zbog antiraketnig štita koji Japan postavlja sa Sjedinjeniom Američkim Državama.
Japan nije nikada potpisao mirovni sporazum s Rusijom nakon završetka Drugoga svjetskog rata zbog njihovog spora oko četiri otoka na sjeveroistoku Japana koja su osvojile ruske trupe 1945. godine.

Lavrov će razgovarati s kolegom Masahikom Komurom i sa Nobutakom Machimurom, vladinim glasnogovornikom, izjavio je jedan zavničnik ministarstva.

Pitanje Kurilskih otoka, koje Japanci nazivaju Sjevernim teritorijima, bit će na dnevnom redu razgovora, ali i pitanje antiraketnog štita.

U nedavnoj izjavi agenciji Kyodo, prije polaska za Japan, ministar je naglasio da je Moskva "protiv izgradnje sistema proturaketne odbrane koji bi osigurao vojnu nadmoć" i bio usmjeren protiv Rusije i Kine.

Japan i SAD su od 1999. godine počeli zajednički da rade na antiraketnom štitu, nakon što je jedna sjevernokorejska raketa ispaljena iznad japanskog teritorija 1998.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.