Svijet
0

Lavrov u srijedu u Ljubljani s diplomatskom "trojkom" EU

FENA
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastat će se u srijedu, 13. februara, u Ljubljani s evropskom vanjskopolitičkom "trojkom" i razgovarati o odnosima Rusije i Evropske unije i "nizu aktuelnih međunarodnh problema", najavilo je večeras Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u Moskvi.

Lavrov će razgovarati s ministrom vanjskih poslova Slovenije, koja trenutno predsjedava EU, Dimitrijom Rupelom, visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, evropskom povjerenicom za vanjsku politiku Benitom Ferrero-Waldner i sekretarom za evropska pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, sljedećom predsjedavajućom Unijom, Jean-Pierre Jouilletom.

"Tokom susreta planirano je razmatranje stanja i perspektiva razvoja odnosa između Rusije i EU, kao i razmatranje niza aktuelnih međunarodnih problema", navedeno je u saopćenju ruskog MVP-a.

Šef ruske diplomatije otputovao je danas u Ženevu gdje će učestvovati na konferenciji o razoružanju i gdje će predati na razmatranje nacrt sporazuma o sprečavanju razmještanja oružja u kosmičkom prostoru, primjeni sile ili prijetnje silom u odnosu na kosmičke objekte.

Nacrt sporazuma razradili su zajednički Kina i Rusija i on će biti zvanično predstavljen sutra na plenarnoj sjednici konferencije.