Svijet
0

Lavrov: Slični stavovi Rusije i SAD-a po pitanju IDIL-a

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u nedjelju, poslije sastanka s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, da dvije zemlje imaju sličan pristup kada je riječ o borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (IDIL).

"Naši stavovi su donekle bliski. Kerry je danas potvrdio da SAD i njihova koalicija imaju samo jedan cilj, da se izbore s teroristima i Islamskom državom. To je i naš cilj, a jedina stvar koja stoji na putu još višeg približavanja naših stavova je praktični aspekt tog zajedničkog cilja", rekao je Lavrov novinarima.

Istakao je da svi koraci moraju da budu preduzimani na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija (UN), država članica UN-a i podrške Vijeća sigurnosti, prenosi Tass.

"SAD smatra da za takvu koaliciju nije potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Smatramo da je to očigledno kršenje međunarodnog prava", rekao je Lavrov.

Kerry je, uoči sastanka s Lavrovom, rekao da je ključno uskladiti sve snage u borbi protiv Islamske države, ali da se to do sada nije ostvarilo.

Komentirajući prijedlog Iraka da se koordinišu obaveštajne službe te zemlje, Sirije, Irana i Rusije, šef ruske diplomatije Lavrov je, prije sastanka s Kerryjem na marginama Generalne skupštine UN-a, rekao da je to u cilju borbe protiv Islamske države.

Kako prenosi agencija Reuters, Kerry je, međutim, novinarima poručio da "misli da je najkritičnije to što sve snage treba uskladiti".

"To još nije usklađeno. Pitam se kako ćemo postići napredak", naveo je Kerry.

Poslije sastanka, neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da je to bila žučna razmjena mišljenja, s vojnim i političkim pozadinama, koja se odnose na jačanje ruskog vojnog prisustva u Siriji, prenosi Reuters.