Svijet
0

Lavrov: Širenje NATO-a naslijeđe hladnog rata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vojno širenje NATO-a prema granicama Rusije predstavlja naslijeđe hladnog rata i ne može pomoći rješavanju sigurnosnih problema, izjavio je u srijedu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Smatramo da je NATO-ova politika otvorenih vrata (za nove članice) politika naslijeđena iz hladnog rata", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On je istaknuo da Alijansa nema ozbiljne sigurnosne motive i podsjetio da je stvorena u drugim vremenima i imala druge ciljeve.

Lavrov je kazao da proširenje NATO-a neće doprinijeti jačanju sigurnosti u Evropi, već "diobama i novim linijama podjele".

Rusija ne strahuje od proširenja Alijanse, ali promatra taj proces, rekao je šef ruske diplomatije, prenio je Itar-Tass.

"Čujemo da proširenje NATO-a nije usmjereno protiv Rusije. Ali ja želim citirati (njemačkog kancelara iz 19. stoljeća Otta von) Bismarcka, koji je rekao da u politici, posebno u vojnim pitanjima, morate da procjenjujete ne namjere već potencijal. A potencijal, vojna izdvajanja, u porastu je", istaknuo je ruski ministar.

"Također čujemo neke izjave da je NATO u potrazi za novom misijom", rekao je Lavrov i dodao da se nastavljaju rasprave o ulozi Alijanse "kao instrumenta demokratizacije".

On je kazao da neke nove članice NATO-a pokušavaju "prekrojiti historiju stvarajući heroje od nacista", aludirajući pritom na baltičke države čiji veterani, koji su se borili rame uz rame s njemačkom vojskom u Drugome svjetskom ratu protiv Sovjetskog saveza, svake godine marširaju kako bi odali počast poginulim suborcima.