Svijet
0

Lavrov se sastao sa čelnikom Hamasa, uputio mu poziv da posjeti Moskvu

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa čelnikom Hamasa Khaledom Meshaalom u Kataru i pozvao ga da posjeti Moskvu, saopćio je Hamasov zvaničnik, pružajući diplomatsku dobrodošlicu grupi koju je ušutkao Zapad.

Meshaal, čije je sjedište u Dohi, posljednji put je otputovao u Moskvu 2010., četiri godine nakon prve zvanične posjete ruskoj prijestolnici.

U saopćenju objavljenom u Gazi, Hamasov zvaničnik navodi da je delegacija koju je predvodio Mashaal izvijestila Lavrova o životnim uslovima u pojasu Gaze kojim vlada Hamas, nakon rata s Izraelom prošlog ljeta, prenosi Reuters.

Meshaal je također raspravljao s Lavrovom o "cionističkom terorizmu na Zapadnoj obali i napadima na muslimanska i hrišćanska sveta mjesta u Jerusalemu", saopćio je zvaničnik, tri dana nakon napada jevrejskih militanata u kome je ubijena palestinska beba.

"(Ruski) ministar vanjskih poslova uručio je poziv čelništvu (Hamasa) da posjeti Moskvu i pokret je prihvatio poziv, a datum će biti utvrđen kasnije", navodi se u saopćenju.

Rusija je jedan od četiri međunarodna sponzora, sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama, izraelsko-palestinskog mirovnog procesa kome se protivi Hamas. Mirovni pregovori prekinuti su duže od godinu dana.

Zapad je ušutkao Hamas zbog njegovog odbijanja da prizna Izrael, prihvati postojeće prelazne izraelsko-palestinske mirovne sporazume i odrekne se nasilja. Rusija tvrdi da pokret ne bi trebao biti izoliran.

U Dohi se Lavrov sastao s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, koji se nalazi u Kataru na razgovorima s predstavnicima šest zemalja iz Zalivskog vijeća za saradnju o nuklearnom sporazumu postignutom u prošlom mjesecu između svjetskih sila i Irana.

Američki zvaničnici su saopćili da će Kerryjevi razgovori s Lavrovom, kojima će također prisustvovati saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, biti posvećeni građanskom ratu u Siriji.

Rusija pokušava da ponovo približi sirijsku vladu i regionalne države, među kojima su Saudijska Arabija i Turska, kako bi stvorile savez u borbi protiv militanata Islamske države, koji su zauzeli velike površine teritorije u sirijskom sukobu.