Diplomatski trougao
11

Lavrov se sastaje s Blinkenom i Le Drianom: Nova runda pregovora s fokusom na Ukrajini

V. K.
Jean-Yves Le Drian, Sergej Lavrov i Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Jean-Yves Le Drian, Sergej Lavrov i Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je kako će ove sedmice održati sastanke sa šefom francuske diplomatije Jean-Yvesom Le Drianom i državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenkom u cilju rješavanja aktuelne krize na istoku Evrope.
Prema najavama, ruski šef diplomatije prvo bi se u četvrtak 24. februara u Ženevi trebao sastati s državnim sekretarom SAD-a. Sastanak će uslijediti mjesec nakon posljednjeg susreta koji je također održan u Ženevi, a tokom kojeg su Lavrov i Blinken razgovarali o ruskim sigurnosnim zahtjevima koje je Moskva uputila u Washington i Brisel.

Prije nekoliko dana, o novom sastanku između šefova američke i ruske diplomatije oglasili su se i iz State Departmenta te su poručili kako će Blinken i Lavrov održati novi razgovor samo pod uslovom da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Ako oni izvrše invaziju u narednim danima, to će jasno pokazati da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomatije. Nastavit ćemo da koordiniramo aktivnosti s našim saveznicima i partnerima i insistirat ćemo na daljnjem angažmanu s Rusijom kroz Vijeće NATO - Rusija i OSCE", saopćeno je iz State Departmenta.

S druge strane, sastanak između Lavrova i šefa francuske diplomatije Jean-Yves Le Driana trebao bi se održati u petak u Parizu.

Diplomate bi trebale razgovarati o mogućnostima organizacije sastanka između predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, a u ovom slučaju, Francuska bi imala ulogu posrednika u organizaciji susreta.

"Lavrov je pristao na sastanak radi održavanja pripremnih konsultacija za samit dogovore tokom telefonskog razgovora Vladimira Putina i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske.