Svijet
0

Lavrov: Sankcije EU-a podrivaju mirovni proces u ukrajini

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Nove sankcije koje je usvojila Evropska unija protiv Rusije podrivaju mirovni proces u Ukrajini, osudio je taj potez u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
  • Smatramo da preduzimanje takvih odluka u trenutku kada se mirovni proces u Ukrajini stabilizira, kako se nadamo, je izbor potkopavanja mirovnog procesa - izjavio je šef ruske diplomatije na javnoj televiziji na margini samita Organizacije za saradnju u Šangaju (SCO), u Dušanbeu.

Rusija će reagirati "mirno, na adekvatan način, ali na potrebi da zaštiti (svoje) interese" protiv evropskih sankcija, dodao je ministar.

Nove sankcije Evropske unije protiv Moskve zbog njene uloge u Ukrajini su stupile na snagu u petak i imaju za cilj u borbi protiv finansiranja ruske ekonomije.

Ove sankcije koje se odnose i na 24 ruske i ukrajinske osobe optužene da su uključene u sukob u Ukrajini, oštro je kritikovala Moskva, koja je osudila "sankcije koje nemaju veze sa stvarnošću" i "izgovor" su da se kazni Rusija, prema riječima predsjednika Dume (donjeg doma parlamenta) Sergeja Naričkina.

Američke sankcije bi trebalo da uslijede, budući da je predsjednik Obama najavio u četvrtak navečer nove mjere protiv Rusije u sektorima finansija, energije i odbrane.