Dijalog dvije sile
5

Lavrov s Pompeom razgovarao o kontroli naoružanja

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da je nakon susreta s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom prošle sedmice osjetio konstruktivniji pristup Washingtona kada je riječ o strateškom rusko-američkom dijalogu.

Dvojica diplomata sastali su se na marginama Minhenske sigurnosne konferencije u petak, u susretu čije detalje nije objavila nijedna od strana.

"Osjećam određene sitne poteze ka konstruktivnijem pristupu od naših američkih partnera", navodi Lavrov u izjavi postavljenoj na website njegovog ministarstva u ponedjeljak.

Lavrov je saopćio da je s američkim kolegom razgovarao o temama vezanim za strateški dijalog između Rusije i Sjedinjenih Država o kontroli naoružanja.

Posljednji preostali veliki sporazum o kontroli naoružanja između Moskve i Washingtona, Novi START, ističe naredne godine. Rusija je saopćila kako je spremna da produži njegovo važenje, ali su ga američki zvaničnici nazvali punim mana i zastarjelim.

Taj sporazum posljednji je veliki dogovor o kontroli naoružanja između dvije najveće svjetske nuklearne sile, i limitira broj strateških bojevih nuklernih glava koje mogu razmjestiti, prenosi Reuters.