Svijet
0

Lavrov: Rusija protiv bilo kakvog nasilnog scenarija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija čini sve da se ne dopusti izbijanje nasilja na teritoriji Kosova i u srpskim enklavama u pokrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za "Nedeljne vesti" TV kanala "Rusija".

"Mi činimo sve da ne dopustimo takav scenarij, mi uvažavamo i visoko cijenimo poziciju rukovodstva Srbije - i predsjednik i premijer čvrsto su protiv bilo kakvog nasilnog scenarija, čine sve moguće da bi se umirile emocije, koje su se rasplamsale u Beogradu i drugim dijelovima Srbije u posljednje vrijeme", rekao je ruski ministar, odgovarajući na pitanje "koliko je realan scenarij oružanog konflikta na teritoriji Kosova i u srpskim enklavama" i kakav će pravac Rusija tada izabrati.

Lavrov je ocijenio kao "neprihvatljive" upade u strana diplomatska predstavništva u Beogradu, ukazujući istovremeno na dvostruke standarde SAD-a koje su tražile osudu "grubog kršenja međunarodnog prava".

"Neprihvatljivo je da pobunjena omladina počinje da upada u strana diplomatska predstavništva, ali interesantno je da su, kada se u Vijeću sigurnosti UN razmatrala ta situacija, američke kolege uporno tražili da taj napad bude osuđen kao grubo kršenje međunarodnog prava, što nas vraća na dvostruke standarde", rekao je Lavrov.

"Međunarodna legalnost ili postoji ili je nema, ne može se koristiti arbitrarno za ciljeve političke svrhsishodnosti", rekao je šef ruske diplomatije.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je prošlog četvrtka napade na strane ambasade u Beogradu, posebno na američku, poslije mirnog protesta protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije pod nazivom "Kosovo je Srbija".

VSUN je napade razmatralo na zahtjev ambasadora SAD u UN Zalmaya Khalilzada, čija je zemlja priznala jednostrano proglašenu nezavisnost srpske pokrajine, prenio je Tanjug.

Rusija ne priznaje promjenu statusa Kosova, smatrajući jednostrano proglašenje i priznanje suprotnim međunarodnom pravu, Povelji UN i Rezoluciji 1244 SB UN, kao i prijetnjom miru i sigurnosti na Balkanu zbog jednostranog akta Prištine.