{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lavrov: Rusija neće stajati postrani

F
21.3.2007. u 17:58
0
0
Lavrov: Rusija neće stajati postrani
0
Lavrov: Rusija neće stajati postrani
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je u donjem domu ruske Dume, gdje je odgovarao na pitanja poslanika, rekao da Rusija glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o statusu Kosova "neće posmatrati sa strane".
"Što se tiče glasanja u Vijeću sigurnosti, Rusija ni u kom slučaju neće to posmatrati sa strane. Riječ je o suštinskom pitanju koje je veoma osjetljivo iz političkih, historijskih i vherskih razloga. Zbog toga jednostavno ne možemo glavu zabiti u pijesak. Situacija iz 1952. godine, kada smo se uzdržali od glasanja o problemu na Korejskom poluotoku, neće se ponoviti - to vam garantujem", rekao je Lavrov.

Dodao je kako, međutim, kada je riječ o glasanju, "ne možemo unaprijed zauzeti konačni stav. Sve će zavisti od paketa koji će biti podnesen na glasanje u VS. Ako je taj paket prihvatljiv i Prištini i Beogradu, zašto bismo se mi bunili? Međutim, ako bude pokušaja da se Srbima nametne nešto što njima nije prihvatljivo, to će i za nas biti neprihvatljivo."

Šef ruske diplomatije osvrnuo se i na često ponavljani stav nekih zapadnih prijestolnica da je Kosovo "jedinstven slučaj" i da njegova nezavisnost ne bi predstavljala presedan za rješavanje drugih sličnih problema u svijetu.

"Svima je jasno da bi nezavisnost predstavljala presedan", rekao je Lavrov.

Posljednjih sedmica dosta se špekulira da bi Rusija, umjesto ulaganja veta na novu rezoluciju Vijeća sigurnosti o Kosovu, mogla tokom glasanja u tom tijelu o prijedlogu Marttija Ahtisaarija biti uzdržana.

Dio zapadnih posmatrača špekulira da bi Rusija pristala na nezavisnost Kosova ako bi se isti recept primijenio i na neke oblasti na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza - naprimjer na gruzijske pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju, ili na oblast Pridnjestrovljae u Moldaviji, javlja BBC.

Svi ti regioni bliski su Rusiji, i žele da se izdvoje iz država u čijem su sada sastavu.

Sergej Lavrov, međutim, ne povezuje budućnost tih spornih oblasti sa situacijom oko Kosova:

"Kada je riječ o projektovanju te situacije na Abhaziju, Južnu Osetiju, Pridnjestrovlje - ponavljam, takva veza ne postoji. Mi ne sjedimo i ne trljamo ruke, misleći 'gledajte, Kosovo će se sada odvojiti od Srbije, pa ćemo se mi na sličan način ponijeti u vezi s nepriznatim republikama'. Mi uopće ne razmišljamo na taj način, jer bi to bio pogrešan stav", rekao je Lavrov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: