Opasna ideja
0

Lavrov protiv napada na iranska nuklearna postrojenja

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas da su eventualni napadi na iranska nuklearna postrojenja "opasna ideja".

"Pokušaji pripreme i izvođenja napada na iranska nuklearna postrojenja predstavljaju veoma opasnu ideju", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posvećenoj ruskoj spoljnoj politici u 2012. godini.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je ponovo izabran na tu funkciju, obećao je da će učiniti sve što može da spriječi Iran da pribavi nuklearnu bombu.

SAD, Izrael i drugi saveznici optužuju Iran da svojim nuklearnim programom želi, u stvari, da ostvari vojne ciljeve.

Rusija je najavila da će odbaciti bilo koju rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja bi se mogla protumačiti kao dozvola vojne akcije protiv Irana, navodi RIA Novosti.

Netanjahu je prošlog novembra obećao da će učiniti sve da spriječi Iran u pribavljanju nuklearne bombe i zaprijetio napadima na tu zemlju ako bude ponovo na izabran na izborima.

Nakon prebrojanih 99 odsto glasova, Netanjahu je danas proglasio pobjedu svog bloka, iako uz mnogo manju podršku birača nego što se očekivalo.

Desničarski Blok Likud-Beitenu osvoio je 31 od 120 mjesta u Knesetu, izraelskom parlamentu.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je prošle godine da će se Iran braniti ukoliko Izrael preuzme vojnu akciju i zaprijetio da će zatvoriti strateški važan Ormuski moreuz.