Svijet
0

Lavrov optužuje Zapad povodom Kosova

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapadne zemlje da blokiraju mogućnost iznalaženja kompromisnog rješenja za status Kosova.

Napominjući da visoko cijeni rad posredničke trojke i podsjećajući da je Beograd tokom pregovaračkog procesa iznio nekoliko kompromisnih prijedloga, Lavrov je dodao: "Ostaje da i Priština krene ka kompromisu. Nažalost, izglede da se dvije strane nađu na pola puta blokiraju naši zapadni partneri koji neumorno ponavljaju da je nezavisnost Kosova neizbježna. Takav pristup poništava sve napore trojke."

Što se tiče stava Rusije, on je, po riječima Lavrova, potpuno jasan.

"Sve naše akcije bit će čvrsto utemeljene u međunarodnom pravu, uključujući i rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN. Ne želim da ulazim u to kako bi druge zemlje mogle da reagiraju na ovaj ili onaj događaj koji se tiče Kosova."

Kako će London reagirati jasno je, u razgovoru s kolegama iz albanske redakcije BBC-a, izložio britanski ministar za Evropu Jim Murphi:

"Velika Britanija i većina evropskih zemalja jasno su stavile do znanja da neće dozvoliti da nerazumni veto jedne države spriječi međunarodnu zajednicu da ispuni svoje obećanje da će Kosovo biti nezavisna i suverena država. Taj proces mora, naravno, da se odvija pažljivo, i da podrazumijeva istinsku zaštitu srpske manjine."

Jim Murphy je dodao da će buduća misija EU na Kosovu biti, kako je rekao, ključna poluga političke podrške nezavisnom Kosovu i primjeni onih dijelova Ahtisaarijevog plana koji se odnose na zaštitu manjina.

Na pitanje da li u EU postoji jedinstvo oko takvog stava, britanski ministar je odgovorio:

"Vjerujem da postoji. Naravno, u organizaciji koja broji 27 članica ima različitih jezika i različitih naglasaka. Neosporno je, međutim, da postoji velika odlučnost da se podrži nezavisno, demokratski uređeno Kosovo. Postojeća rezolucija 1244, po mišljenju britanske vlade, daje jasnu pravu osnovu za buduću misiju EU na Kosovu. Tako misli i sve veći broj zemalja Unije."

U danu u kome je srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u Lodonu razgovarao s britanskim kolegom Davidom Milibandom, ministar za Evropu Jim Murphi je o mogućnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova za BBC rekao:

"Britanija podržava nezavisnost Kosova, ali ta nezavisnost ne bi smjela da nas iznenadi. Ne želimo da se jednog jutra probudimo i da čujemo da je nezavisnost proglašena. Ovdje se radi o tome da međunarodna zajednica želi da ispuni obećanje Kosovu, a to podrazumijeva da kosovske vlasti sarađuju s međunarodnom zajednicom kako bi se svi elementi tog procesa precizno definirali. Važno je da što veći broj zemalja prizna nezavisnost Kosova. Britanija će to, kada dođe vrijeme, svakako učiniti."

Sagovornik BBC-a je odbacio upozorenja da bi nezavisnost Kosova destabilizirala Srbiju i regiju:

"Bilo bi teškoća ako Kosovo ne bio dobilo nezavisnost - održavanje statusa quo sigurno ne bi vodilo stabilnosti. Naravno da je Srbija zabrinuta i mi stalno razgovaramo s njenim zvaničnicima. Ali, jedini put ka stabilnosti je da stalno, i danas i sutra, ponavljamo da srpska manjina na Kosovu mora da bude zaštićena, kao što je to slučaj u drugim demokratskim zemljama."