"Rusofobija u modi"
8

Lavrov o aferi "Strache": Mediji su se ušutjeli kada se otkrilo da se radi o Bosanki

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u dvodnevnu posjetu Ljubljani tokom koje se sastao s najvišim slovenskim dužnosnicima. Nakon susreta sa slovenskim ministrom Mirom Cerarom održana je konferencija za medije na kojoj je Lavrov, između ostlaog, govorio o aferi koja je rezultirala padom austrijske vlade.
Video na kojem predsjednik desnopopulističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache i njegov kolega Johann Gudenus blate premijera, dogovaraju kupovinu novina i objašnjavaju navodnoj ruskoj poduzetnici kako da zaobiđe zakon i uloži novac u njihovu stranku doveo je do pada austrijske vlade. Austrijski Krone pisao je da je djevojka koja je glumila rusku poduzetnicu i tvrdila da je zainteresirana za ulaganje ruskog novca u Austriju porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a za svoju glumu bila je plaćena 7.000 eura po danu.

Komentirajući ovaj slučaj Lavrov je pozvao na objektivno izvještavanje o događajima.

"Rusofobija je sada u modi i za nju se mogu dobiti neke pozitivne dividende od starije braće i sve se može pripisivati Rusima. To je u modi. Ispada da su slobodni mediji na Zapadu aktivno prihvatili da se radi o Ruskinji. Na kraju su počeli da navode da se radi o ’djevojci koja govori ruskim jezikom' i redovno su to spominjali. Sada kada se pokazalo da se radi o bosanskoj studentici, zašto se o tome tako malo govori, ako se uopće i govori", upitao je Lavrov.