Svijet
0

Lavrov: Niko se ne razbacuje zastavama

FENA
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je danas "iskreno čuđenje" povodom izjave kanadskog ministra vanjskih poslova Petera MacKaya o ruskoj ekspediciji na Sjeverni pol, javljaju agencije.

"Iskreno me je začudila izjava kanadskog kolege da se neko razbacuje zastavama. Niko se ne razbacuje zastavama - tako su radili svi pronalazači", rekao je Lavrov u Manili.

Komentirajući jučerašnje spuštanje ruskih mini podmornica na dosad najveću dubinu na Sjevernom polu i postavljanje titanijske ruske trobojke na dno Sjevernog ledenog okeana, kanadski ministar je televiziji CTV rekao da "danas nije 15. stoljeće i ne treba ići po svijetu i zabadati zastave, izjavljujući 'mi pretendujemo na tu teritoriju'.

Lavrov je rekao da je Moskva od prvog trenutka saopćila da je ekspedicija usmjerena na dokazivanje da su podvodni grebeni u Sjevernom ledenom okeanu nastavak ruskog tla.

Rusija je zahtjev za proširenje teritorije na podvodne sjevernookeanske grebene postavila u skladu s kriterijima Konvencije UN-a o morskom pravu još 2001., navodeći kao glavni dokaz da je greben Lomonosov, podvodni vijenac koji se podiže nad dnom Ledenog okeana 3.700 metara, nastavak Sibirske kontinentalne platforme nad površinom okeana.

Specijalna komisija pri UN-u nije 2002. mogla da donese konačno rješenje, a eksperti za morsko pravo smatrali su da su neophodni dopunski naučni podaci i zasnivanje zahtjeva.