Nakon samita OSCE-a
66

Lavrov nazvao Blinkena kukavicom: Plaši se bilo kakvog otvorenog razgovora

V. K.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Prvi čovjek ruske diplomatije Sergej Lavrov komentirao je sastanak zemalja članica OSCE-a u Skopju te se osvrnuo na činjenicu da se nije susreo sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.
Tokom konferencije za medije, Lavrov je rekao kako se Blinken, ali i drugi zapadni zvaničnici boje otvorenog razgovora.

"Otišao je (Blinken op.a.), koliko sam ja shvatio. Otišao je i Borrell. Zašto se to dešava? Pa vjerovatno misle da time ističu svoju namjeru da izoluju Rusiju. Međutim, ja mislim da su jednostavno kukavice, da se plaše bilo kakvog iskrenog razgovora sa činjenicama u rukama", rekao je Lavrov.

Sastanak zemalja OSCE-a održan je u glavnom gradu Sjeverne Makedonije od 30. novembra do 1. decembra, a Lavrov je na ovakvom događaju posljednji puta učestvovao u decembru 2021. godine u Stockholmu.

Inače tokom jučerašnjeg zasjedanja OSCE-a, Lavrov je održao i govor.

"Nažalost, zapadne političke elite, koje su sebi prisvojile pravo da odlučuju o sudbini čovječanstva, napravile su kratkovid izbor ne u korist OSCE-a, već u korist NATO-a. U korist filozofije obuzdavanja, geopolitičkih igara sa nultom sumom i logikom 'gospodar - rob'. Jedna od ključnih komponenti ove politike bila je nepromišljena ekspanzija NATO-a na istok, koja je započela nakon raspada Organizacije Varšavskog ugovora", govorio je Lavrov.