Nove "otrovne strelice"
74

Lavrov nazvao Amerikance monopolistima: Nikada nisu bili iskreni, ne žele prijateljstvo

V. K.
Sergej Lavrov (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sergej Lavrov (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponovno je govorio o odnosima između Ruske Federacije i Zapada te je naglasio kako Amerikanci promoviraju filozofiju monopoliste što mnoge države ne odobravaju.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Lavrov ističe kako Sjedinjene Američke Države imaju samo jedan cilj, a to je dezintegracija Rusije.

"Politički cilj koji su postavile Sjedinjene Američke Države usmjeren protiv razvoja prijateljstva. Taj cilj nije nestao. Amerikanci nikada nisu bili iskreni. Oni su od Ukrajine napravili neprijatelja umjesto da podstiču prijateljstvo koje je oduvijek bilo u središtu odnosa između ukrajinskog i ruskog naroda još od 17. stoljeća. Zapadu se to nije dopalo", rekao je Lavrov.

Naglasio je kako prijateljstvo ne vlada između Amerikanaca i evropskih saveznika.

"Ovo je suzbijanje i pokoravanje. Evropska unija je prije nekog vremena pokušala da postane samostalan igrač, da ima suverenitet i stratešku autonomiju. Rečeno im je da nema potrebe. Niko više ne govori o strateškoj autonomiji. To je odnos između hegemona i vazala. Amerika je u stanju u kojem materijalno, finansijski više od drugih ima koristi od onoga što je planirala i to sprovodi kao pokretanja rata protiv Rusije kroz ukrajinski režim", pojasnio je.

Tokom razgovora, Lavrov je Amerikance definirao kao monopoliste.

"Uzmimo izjave predsjednika Obame, Trumpa, Bidena i njihovih zaposlenika. Svaki put kada govore o nečemu, misao će zvučati tako da je Amerika jedna i jedina, da je izuzetna sila i da samo ona može održati svijet u dobrom stanju. Da njih nema, onda bi nastavo svjetski haos. Filozofija diktatora, monopoliste. Nimalo filozofija države koja se oslanja na saradnju, demokratiju, traženje balansa interesa, formiranje stabilnog svjetskog sistema koji će se zasnivati ​​na više osnova", mišljenja je ruski šef diplomatije.

Na kraju, Lavrov je optužio SAD da direktno stoje iza sabotaža na Sjevernom toku.

"Sjedinjene Američke Države su shvatile da suviše dobro sarađujemo s Njemačkom u proteklih 20 ili 30 godina. Tu je nastala moćna alijansa zasnovana na našim energetskim resursima i njemačkoj tehnologiji. To je počelo da ugrožava monopolski položaj mnogih američkih korporacija. To je bilo potrebno doslovno uništiti. Američki zvaničnici priznaju da su eksplozije koje su se dogodile na Sjevernom toku njihovo djelo. Pričaju o tome sa zadovoljstvom", zaključio je Sergej Lavrov.