Svijet
0

Lavrov: Nastaviti pregovore uz nezavisne međunarodne posrednike

FENA
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je potrebno nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova, dodajući da je "neohpodno osigurati pomoć u pregovaračkom procesu nezavisnih međunarodnih posrednika".

Lavrov je kritizirao kao neumjesnu izjavu izaslanika generalnog sekretara UN-a Marttija Ahtisaarija finskim medijima da će status Rusije na međunarodnoj sceni biti oslabljen ako blokira rezoluciju Vijeća sigurnosti o Kosovu.

"Takve izjave ne umanjuju status Rusije, nego nekog drugog", rekao je Lavrov, dodajući da je "status Ahtisaarija određen njegovim mandatom specijalnog izaslanika i podrazumijeva pripremu prijedloga".

"Ako jedna strana ne može da prihvati te prijedloge, nužno je nastaviti pregovore", istakao je šef ruske diplomatije.

"Treba nastaviti pregovore o statusu Kosova i neophodno je osigurati pomoć u pregovaračkom procesu nezavisnih međunarodnih posrednika", dodao je on, prenio je Tanjug.

Lavrov danas u Moskvi razgovara s ministrom vanjskih poslova Kine, a jučer je ocijenio da se iza uvijenih diplomatskih formulacija u najnovijoj nezvaničnoj varijanti prijedloga rezolucije zapadnih zemalja skriva neizbježnost primjene Ahtisaarijevog plana koji podrazumijeva "nadziranu nezavisnost" za južnu srpsku pokrajinu.