Svijet
0

Lavrov: Napad na Iran bio bi katastrofa

FENA
Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u srijedu u Moskvi da bi eventualni napad na Iran bio katastrofa s najtežim posljedicama koja bi mogla rasplamsati napetosti između šiita i sunita, prenose ruski mediji.

"Kakve su šanse da se ta katastrofa dogodi trebate pitati one koji govore o tome kao o opciji koja je na stolu. Posljedice bi bile izuzetno teške i mi smo zbog toga jako zabrinuti", rekao je Lavrov na godišnjoj pres-konferenciji o ruskoj vanjskoj politici u 2011. godini.

Po njegovim riječima, takav razvoj situacije bi nedvojbeno dolio ulje na vatru sunitsko-šiitskog sukoba, a zatim bi došlo do lančane reakcije za koju se ne zna gdje bi završila.

"Mi činimo sve da se to ne dogodi", rekao je Lavrov.

On smatra da je svrha zapadnih sankcija protiv Irana izazvati javno nezadovoljstvo gušenjem ekonomije i naglasio je da se Rusija protivi daljnjim sankcijama Vijeća sigurnosti protiv Teherana jer su one "iscrpile" svoj potencijal. Također je rekao da ima informacije da je Teheran spreman na obnovu pregovora o svom nuklearnom programu.

Govoreći o odnosima sa SAD-om izjavio je da Rusija i SAD nisu na pragu utrke u naoružanju ili hladnog rata, ali da je teško razumjeti motive Washingtona u razvoju proturaketne odbrane.

"Ne mislim da se nalazimo na pragu nekakve utrke u naoružanju, hladnog rata. Hladni rat je davno završio, Rusija i SAD nisu protivnici, dobro surađujemo u pitanjima međunarodne sigurnosti. Konfrontacija nije naš izbor i ne mislim da razumni političari u SAD-u žele nekakve sukobe", rekao je Lavrov.

Dodao je da se mogu pojaviti određeni rizici za ruske strateške nuklearne snage ako SAD nastavi razvijati proturaketnu odbranu na način na koji je planirao.

"Naša logika je prilično jednostavna i razumljiva. Ako se u blizini naših granica razmješta naoružanje koje potencijalno može onemogućiti naše strateško naoružanje i sniziti nivo naše sigurnosti, onda mi na to odgovaramo mjerama koje to neće dopustiti", poručio je Lavrov.

Osvrnuo se i na nacrt sporazuma o evroatlanstkoj sigurnosti za koji je rekao da je i dalje u fazi pregovora.

Što se tiče Sirije, Lavrov je rekao da zapadne zemlje "snažno ustrajavaju na tome da se iz rezolucije (o Siriji) ukloni rečenica u kojoj se navodi da ništa ne može opravdati primjenu sile", čemu se Moskva protivi.

Lavrov je također izrazio skepticizam u vezi s mogućim uvođenjem zone zabrane letenja u toj zemlji, mjere koju razmatra Zapad.

"Naši zapadni kolege razmatraju to (moguće uvođenje zone zabrane letenja u Siriji)", rekao je Lavrov dodavši kako pretpostavlja da o toj temi raspravlja i NATO. On ne vidi potrebu za tim budući da "za razliku od libijskog scenarija, Sirija nije koristila zračne snage protiv mirnih građana".

"Rusija, koja je bila suočena s oštrim kritikama zbog prodaje oružja Siriji, nema namjeru opravdavati svoje poteze SAD-u", kazao je. "Ne smatramo potrebnim objašnjavati ili se opravdavati jer mi ne kršimo nikakve međunarodne sporazume niti rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a."

Šef ruske diplomatije je rekao da će Rusija sve učiniti kako bi se do kraja istražile informacije u umiješanosti kosovskih vlasti u ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

Njegovu pres-konferenciju pratilo je 300 novinara iz 160 ruskih i stranih medija.