Svijet
0

Lavrov: Naivno je očekivati da se Assad prvi povuče

FENA
Sergej Lavrov (Foto: Anadolija)
Sergej Lavrov (Foto: Anadolija)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da bi bilo naivno očekivati da sirijski predsjednik Bashar al Assad prvi povuče vojnike iz velikih gradova, pa da čeka da opozicija uradi to isto.

On je rekao da je takav zahtjev jednak zahtjevu za kapitulaciju, koji Zapad i arapske zemlje nemaju pravo da upućuju, prenosi Tanjug.

"Kada naši partneri kažu da vlada mora prva prekinuti borbena dejstva i povući sve svoje vojnike i oružje iz gradova, pa tek onda pozivaju opoziciju da uradi isto, to je potpuno neizvodljivo", poručio je ruski šef diplomatije.

"Ili su ljudi naivni ili se radi o nekoj vrsti provokacije", dodao je Lavrov odgovarajući na pitanja studenata Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

On je istakao da Rusija ne podržava Assada niti njegovu vladu, već da zasniva svoju politiku u zavisnosti od svakodnevne situacije na terenu.

"Bez obzira na vaše mišljenje o sirijskom režimu, u aktuelnoj situaciji, kada se u gradovima vode borbe, apsolutno je nerealno reći da je jedino rješenje jednostrana kapitulacija jedne od sukobljenih strana", kazao je Lavrov, preneo je AFP.

"Mi ne podržavamo nijedan režim niti bilo kojeg pojedinca u sirijskoj situaciji. Mi jednostavno zasnivamo svoju poziciju na onome što je realno", dodao je on.

Lavrov je rekao da svi žele da Sirija bude slobodna država, ali da Zapad, praktično, otvoreno poziva na miješanje spolja.

"Ne vjerujem da je u Ženevi mogao biti postignut konsenzus zato što su razlike u našim stavovima o Siriji bile vrlo ozbiljne", kazao je on o sastanku Akcione grupe za Siriju koji je održan u junu.

"Nismo se slagali, ali ne oko toga šta bi moglo da se desi u Siriji, svi se slažu da hoćemo da Sirija bude slobodna i stabilna, nezavisna i demokratska država, u kojoj se poštuju prava svih građana, uključujući prava manjina. Svi se slažu oko toga", istakao je Lavrov.

Ali on je naveo da postoje ozbiljna neslaganja oko načina na koji treba ostvariti ovaj cilj, preneo je Itar-Tass.

"Naše zapadne kolege i predstavnici nekih zemalja u regionu praktično otvoreno pozivaju na miješanje spolja, dok Rusija, Kina i neke druge države uvjeravaju da je neophodno da sukobljene strane odmah sjednu za pregovarački sto", zaključio je ruski ministar.