Svijet
0

Lavrov: Moskva neće popustiti oko Kosova

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da će Rusija igrati uravnoteženu ulogu u međunarodnim poslovima i nikada se neće uključivati u, kako je rekao, sveta savezništva protiv bilo koga.

U govoru u moskovskom Institutu za međunarodne odnose, u kome tradicionalno izlaže prioritete ruske vanjske politike za narednu godinu, Lavrov je napomenuo da je normalizacija američko-ruskih odnosa moguća samo na bazi jednakosti i uvažavanja uzajamnih interesa, kao i na odustajanju od, kako se izrazio, ideologije i mesijanstva kao vanjskopolitičkih oruđa.

Ruski ministar vanjskih poslova je naglasio da u dva pitanja Rusija ni u kom slučaju neće popustiti: "Ta sporna pitanja su planovi za postavljanje američkog protivraketnog štita u Istočnoj Evropi i rješavanje statusa Kosova. Rusija tim pitanjima neće trgovati i naši međunarodni partneri toga moraju da budu svjesni. Osim principa, ta pitanja se direktno tiču naših vitalnih političkih interesa."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kako javlja BBC, izjavio je i da Moskva ne može da ostane pasivna dok se, kako je rekao, suočava s prijetnjama svojoj nacionalnoj sigurnosti.