Sporazum START
0

Lavrov: Kontakte sa Amerikom ćemo uspostaviti kada oni promijene svoje ponašanje

V. K.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za agenciju TASS govorio je o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i o situaciji u Ukrajini.

Kada je riječ o odnosima sa Amerikom, naročito u pogledu programa START, Lavrov je objasnio kako je Rusija u potpunosti obustavila učešće u ovom sporazumu.

"Da bismo ponovo uspostavili kontakte sa SAD-om, oni moraju promijeniti svoje ponašanje te se vratiti civiliziranim principima vođenja međudržavnih odnosa, uključujući i one principe u START ugovoru. Rusiji je objavljen hibridni rat i to sveobuhvatan. Nadamo se da će razum jednog dana prevladati kao i logika dijaloga, a ne konfrontacije", rekao je Lavrov.

Nakon toga, Lavrov se osvrnuo na situaciju u Ukrajini te je poručio kako Zapad podržava nacističku ideologiju u ovoj državi.

"U ovom slučaju se to radi preko rukovodstva Ukrajine koje je na vlast došlo ilegalno. Mi vodimo naše aktivnosti u Ukrajini samo zbog onih ljudi koji su potlačeni i zbog kršenja onih temelja na kojima je proglašena nezavisnost Ukrajine gdje se eksplicitno kaže da Ukrajina želi da bude neutralna i vanblokovska država", poručio je šef ruske diplomatije.

Na kraju, on je naglasio kako Rusija zna za šta se bori u Ukrajini.

"Znamo za šta se borimo. Znamo da želimo osloboditi ove ljude svake prijetnje koja se odnosi na njihove živote, tradiciju. Historija i geografija se ne biraju, tako da nemamo pravo ostaviti te ljude da ih rasturaju", zaključio je Lavrov.