Svijet
0

Lavrov: Iransko nuklearno pitanje po pravu i principima IAEA-e

FENA
Rješenje "iranskoga nuklearnog pitanja" moguće je samo na osnovu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, na osnovu pravila i principa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i potvrdi prava Irana na upotrebu nuklearne energije u miroljubive svrhe, izjavio je u četvrtak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je tokom susreta s iranskim ministrom vanjskih poslova Manouchehrom Mottakijem rekao da Moskva uočava napredak u odnosima između Teherana i IAEA-e i podržava sve daljnje korake koji će otkloniti preostale nejasnoće.

Iranski ministar je istaknuo važnost dijaloga Moskve i Teherana o regionalnim pitanjima i bilateralnoj saradnji, izrazivši zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, naučno-tehničkoj oblasti i turizma tokom sedmog zasjedanja međuvladine komisije za saradnju u Moskvi.

Rusija i Iran su se tokom boravka Mottakija u Moskvi dogovorili o rokovima za dovršenje izgradnje atomske centrale u Bushehru, saopćio je generalni direktor glavnog izvođača "Atomstrojexporta" Sergej Smatko, dodajući da su sve teškoće prevaziđene.

On, međutim, kako prenose agencije, nije želio navoditi koji su rokovi za završetak opremanja centrale, najavivši da će to reći krajem mjeseca.