Svijet
0

Lavrov i Steinmeier razgovarali o Kosovu, BiH i Iranu

FENA
Šefovi diplomatije Rusije i Njemačke Sergej Lavrov i Frank-Walter Steinmeier razgovarali su telefonom o rješavanju "kosovskog pitanja", razvoju situacije u Bosni i Hercegovini i "iranskom nuklearnom pitanju", saopćilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Razgovor je obavljen jučer na inicijativu njemačke strane, navodi se u kratkom saopćenju, u kojem se dodaje da je razgovarano i o nekim praktičnim pitanjima rusko-njemačke bilateralne saradnje.

Lavrov je o situaciji u BiH razgovarao jučer i s američkim državnim sekretarom Condoleezzom Rice.

Rusija je izrazila zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Bosni i Hercegovini, nastalog poslije odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka o izmjenama u radu parlamenta i Vijeća ministara, čiji je predsjednik Nikola Špirić jučer podnio ostavku, nezadovoljan Lajčakovim mjerama i podrškom koju su im dali politički direktori Vijeća za implementaciju mira.

Ambasada BiH izdala je saopćenje sa izjavom predstavnika Rusije u Vijeću za implementaciju mira Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da Upravni odbor tog vijeća svojim odlukama ide ka iritiranja i pogoršanju situacije u BiH, a ne izlasku iz političke krize.

On je upozorio da su mjere visokog predstavnika suprotne "duhu Dejtona", odnosno da nisu utemeljene na konsenzusu svih strana.

Rusija se zalaže sa saglasnost strana i prilikom rješavanja pitanja budućeg statusa Kosova i za diplomatsko rješavanje "iranskog nuklearnog pitanja".