Svijet
0

Lavrov: Agresija na J. Osetiju znači kraj cjelovite Gruzije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u New Yorku da su svi razgovori o teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije nakon njezine agresije na Južnu Osetiju postali besmisleni.

"Bombardiranje usnulog Chinvalija i ubistvo civila i mirovnjaka označili su kraj teritorijalne cjelovitosti Gruzije", rekao je ministar Lavrov u subotu uvečer sa govornice 63. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, prenijeli su ruski mediji.

Lavrov je također istaknuo da je u takvoj situaciji rusko priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije postalo jedina mjera za sigurnost i preživljavanje naroda dviju otcijepljenih gruzijskih autonomija.

Šef ruske diplomatije je ukazao na "iskustvo šovinističkog odnosa" prema narodima Južne Osetije i Abhazije, počevši od gruzijskog predsjednika Zvijada Gamsahurdije, koji je 1991. pod parolom "Gruzija Gruzinima" tražio deportaciju Osetina u Rusiji i ukinuo autonomni status tih dviju autonomija, a potom pokrenuo rat protiv njih.

Za sadašnje rukovodstvo Gruzije Lavrov je rekao da je dosljedno provodilo liniju podrivanja mirovnih i pregovaračkih mehanizama i stalno provociralo, počevši novi krvavi rat u noći 8. augusta.

Rusija je, rekao je Lavrov, pomogla Južnoj Osetiji da odbije agresiju, ispunila vlastiti dug prema zaštiti svojih državljana i ispunjavanje obaveza mirotvorca.

"Sada je to pitanje zatvoreno. Budućnost naroda Abhazije i Južne Osetije pouzdano je zaštićena sporazumima Moskve sa Suhumijem i Chinvalijem", rekao je Lavrov.

Ruski ministar smatra da stanje oko otcijepljenih gruzijskih autonomija treba konačno biti stabilizirano s realizacijom dogovora ruskoga i francuskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i Nicolasa Sarkozyja.