Spušta se do mora
43

Lava vulkana na Kanarskim otocima uništava sve pred sobom

D. B.
Vulkan Cumbre Vieja koji je eruptirao na otoku La Palmi koji pripada španskim Kanarskim otocima prisilio je vlasti da evakuišu još jedno selo na putu lave koja se spušta prema moru.

Evakuacija El Pasa je naređena nakon što je lava počela izlaziti iz nove pukotine na vulkanu Cumbre Vieja. Više od 6.000 ljudi je napustilo svoje domove zbog lave koja je je uništila stotine objekata otkako je vulkan eruptirao u nedjelju.

Na otoku su zabilježena četiri zemljotresa nedugo nakon erupcije vulkana. Lokalne vlasti su saopćile da bi lava mogla pokrenuti hemijsku reakciju koja uzrokuje eksplozije i oslobađa toksične gasove kada dođe do mora.

Vlasti su uspostavile zonu isključenja u od 3,7 km na moru u području prema kojem se lava kreće. To je učinjeno kako bi se "spriječili posmatrači na čamcima i spriječio utjecaj gasova na ljude".

Lava bi trebala doći do mora tokom dananjeg dana, a stanovništvu je naređeno da ostane na distanci. Policija je uspostavila kordon.

U međuvremenu se lava nastavlja spuštati niz zapadni dio vulkana te uništava sve pred sobom. Do jutros je prekrila 103 hektara, odnosno 1 kvadratni kilometar te je uništila 166 kuća. Vlasti su potvrdile da je od erupcije vulkana dosad uništeno oko 300 kuća, a žrtava srećom nema.

Šteta je ipak velika, lava uništava ceste, farme i bazene na otoku koji je popularna turistička destinacija.

Otok Las Palma je dom za 80.000 ljudi, a vulkan Cumbre Vieja je posljednji put eruptirao prije 50 godina. Koliko će nova erupcija trajati, naučnici nisu sigurni.