{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Laušić: Vojna policija u Medačkom džepu nije otkrila zločine

F
18.7.2007. u 14:55
0
0
Laušić: Vojna policija u Medačkom džepu nije otkrila zločine
0
Laušić: Vojna policija u Medačkom džepu nije otkrila zločine
Ratni zapovjednik Vojne policije (VP) Mate Laušić rekao je danas svjedočeći na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da u istrazi, dvadesetak dana nakon akcije Medački džep, nisu otkriveni ratni zločini, iako istražitelji Vojne policije nisu mogli ući na najveći dio ratišta koji je tada već kontrolisao UNPROFOR.
Zapovijed da istraži navodne zločine Laušić je, kaže, dobio od tadašnjeg hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška, a na teren je poslao načelnika kriminalističkog odjela VP-a Antu Gugića. U njegovu izvješću stajalo je da je razgovarao s Ademijem koji je rekao da su pripadnici HV-a postupali profesionalno te da nije bilo zlostavljanja ili pljačke, naveo je Laušić.

Prilog izvješću bio je i nalaz riječkih patologa kojima je dopremljeno 51 tijelo. Utvrđeno je da su stradali od prostrijelnih rana ili eksplozija, ali s velike udaljenosti. Jedino na dva leša liječnici su otkrili ozljede nanesene iz blizine i zaključili da je riječ o suicidu, kazao je Laušić.

Istaknuo je da je u izvješću navedeno da su svi vojni zarobljenici predani vojnom tužiteljstvu u Karlovcu, dok je petnaestak civila uz pomoć Crvenog križa smješteno u Senj.

Kako istražitelji nisu mogli doći na najveći dio područja gdje su se vodile borbe, Gugić je rekao da će nastaviti raditi na ovom slučaju. No, Gugićevo je izvješće stavljeno 'ad acta' nakon što mu je ministar Šušak rekao: 'Vi ste svoje učinili ostalo je moja briga', kazao je Laušić.

U iscrpnom svjedočenju Laušić je kazao da je jedan njemu podređeni pukovnik dva dana nakon početka akcije odbio zahtjev generala Ademija koji je zatražio dodatni antiteroristički vod vojne policije. Ademi je isti dan zatražio i 20 vojnih policajaca, koji se nikada nisu pojavili, rekao je Laušić, dodajući da ne zna zbog čega su Ademijevi zahtjevi odbijeni.

Za vrijeme akcije na području Medačkog džepa bila su samo tri punkta vojne policije, podređena tadašnjem pukovniku Mirku Norcu, kazao je Laušić.

Nakon njega pred sudskim bi se vijećem trebao pojaviti Ante Gugić, koji je nakon dužnosti u Vojnoj policiji, jedno vrijeme bio i šef SIS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: