Svijet
0

Laura Bush posjetila Afganistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush u nedjelju se sastala s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i obišla Bamijan, mjesto džinovskih Buda koje su uništili talibani.

Poludnevna posjeta Laure Bush imala je za cilj istaknuti društveni napredak ostvaren u zemlji otkako su američke i NATO-ove snage svrgnule vladu pod vodstvom talibana 2001., javio je CNN, dodajući da se prva dama također sastala s trenerima za politiku ljudskih prava žena i obišla gradilište sirotišta koje gradi Afganistansko-američko žensko vijeće.

Bush je dugo bila angažirana u naporima na obnovi ljudskih prava afganistanskih žena i na promociji obrazovanja i njihove obuke, javio je CNN.

U Bamijanu je prva dama ostala zapanjena onim što je ostalo od kolosalnih kipova Buda iz šestog stoljeća uklesanih u stijenu u litici.

Talibani su ih djelično uništili 2001. Agencija UN-a za kulturu, UNESCO, pokušava obnoviti jedan od kipova, javio je CNN.

"Važnije je nego ikada za međunarodnu zajednicu da podrži Afganistan, posebno je to važno za SAD, jer mi ne želimo da bude kao što je bilo kada su uništene Bude", izjavila je Bush, prenosi UPI.