Loša reakcija vlasti
36

Latinska Amerika mogla bi postati najgori svjetski epicentar koronavirusa

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok je Latinska Amerika proteklih mjeseci posmatrala kako se ostatak svijeta bori s pandemijoim koronavirusa, ovo američko područje sada je pod prijetnjom da postane najgori svjetski epicentar koronavirusa.

Mjesecima nakon što je virus izbio iz kineske provincije, sada se uspio ubrzano proširiti i Latinskom Amerikom, gdje je do sada zabilježeno 920.000 zaraženih osoba te 50.000 smrtnih slučajeva, javlja CNN.

"Ovakva situacija u mnogočemu ne iznenađuje. Bilo je za očekivati da će se desiti", rekla je Ana Diez Roux, dekanesa Univerziteta Drexel za javno zdravstvo.

Stručnjaci, uključujući bivšeg šefa države, epidemiologe i vrhunske istraživače u regiji, saglasni su da je pogrešan odgovor vlade na širenje virusa doveo do pogoršanja epidemije. Oni su također mišljenja da će se situacija još i pogoršati.

"Nekoliko je loših primjera vlada koje jednostavno nisu marile za epidemijom i čiji predsjednici nisu reagovali", rekao je Luis Guillermo Solis, bivši predsjednik Costa Rice.

On se posebno osvrnuo na loše reakcije vlasti Brazila i Mexica, dvije najveće zemlje ove regije. Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro nazvao je koronavirus "blagom gripom". Brazil sada ima više od 465.000 zaražnih koronavirusom i gotovo 28.000 preminulih.

Latinska Amerika zabilježila je prvi slučaj koronavirusa u februaru kada je pozitivno testiran 61-godišnji muškarac iz Sao Paula, nakon povratka iz Italije. Sedmicama poslije činilo se da je situacija pod kontrolom. Prvi smrtni slučaj od posljedica Covida-19 zabilježen je u Argentini 7. marta.

Ipak, pojedini stručnjaci predvidjeli su da će doći do eskalacije, što se i desilo.