Najprodavanija knjiga u 2009.
0

Larssonova trilogija osvojila svijet

SRNA
Stieg Larsson najprodavaniji je autor u 2009. godini, pokazala je analiza evropskih top lista najprodavanijih knjiga, koju su objavili najugledniji svjetski časopisi.

Tvorac trilogije "Milenijum", "Muškarci koji mrze žene", "Djevojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata", koji je umro od infartka ne dočekavši književnu slavu, napisao je tri romana koji su postali najprodavanija beletristika u istoriji skandinavskih zemalja, ali i potukli rekorde u knjižarama širom svijeta.

Ova trilogija koja je pisana u formi krimića, ali svojim stilom i kvalitetom pripovijedanja prevazilazi ovaj žanr, govori u suštini o nasilju nad ženama i licemjerju društva i institucija koje štite samo svoje interese.

Stieg Larsson bio je aktivista protiv rasizma i desnog ekstremizma. U miru i tišini pisao je romanesknu trilogiju u koju je ugradio literarni dar i socijalna znanja, ali nije doživio izlazak svojih knjiga, koje su postale planetarni megahit.

Zarada od prodaje njegova tri romana procjenjuje na oko 20 miliona funti, ali zbog iznenadne smrti nije uspio uživati u tom novcu.

Larssonovi romani iz serije "Milenijum" objavljeni su nakon što je 2004. umro, a nevjerovatan uspjeh koji romani imaju sada "ubiru" njegovi najbliži. Novac se trenutno slijeva u džepove njegove porodice - oca Erlanda te brata Joakima, ali Stiegova nevjenčana supruga Eva Gabrielson vodi pravnu bitku za nasljedstvo.

Ona tvrdi da njen dugogodišnji partner nikako ne bi htio da iko drugi upravlja njegovim novcem osim nje i optužuje porodicu da sa piscem, dok je bio živ, nije komunicirala.

Eva je ostala da živi u stanu koji su automatski naslijedili njegov brat i otac (nije bilo piščeve oporuke), a odbila je i da im preda Stiegov kompjutor u kom se, navodno, nalaze neki njegovi originalni rukopisi, te “skice” za ostale romane koje nije imao prilike napisati.

Međutim, Stiegove bivše kolege tvrde da bi on zaradu od prodaje romana sigurno želio uložiti isključivo u organizacije i projekte za borbu protiv desničarskog ekstremizma i pratećeg rasizma. Stieg Larsson je, naime, tokom života bio politički aktivista i djelovao unutar Komunističke radničke lige.

Za filmsku adaptaciju Larssonovih romana interes pokazuju neki vodeći holivudski režiseri i glumci kao što su Quentin Tarantino, Martin Skorseze, te george Clooney i Johnny Depp.