Svijet
0

Laridžani: Treba voditi razgovore u okvirima definiranim u IAEA-i

FENA
Razgovori o iranskom nuklearnom programu treba da budu isključivo u okvirima definiranim u IAEA-i, izjavio je Ali Laridžani, sekretar Vrhovnog savjeta za nacionalnu sigurnost i glavni iranski nuklearni pregovarač u razgovoru s novinarima na rimskom aerodromu.

Laridžani je ocijenio da su razgovori koje je vodio s belgijskim šefom diplomatije i generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) bili "konstruktivni i korisni".

"S dr. El Baradejem iranska delegacija je vodila dug razgovor o nuklearnom sporu pokušavajući da nađe način da se riješi mudro i logično", rekao je Laridžani.

Upućivanje dosjea u Vijeće sigurnosti UN-a, koji je s tim u vezi usvojio i rezoluciju, dalo je čitavom problemu političku dimenziju, rekao je Laridžani.

"El Baradej i ja lično uvjereni smo da se cio problem može riješiti na nivou Agencije, jer je IAEA nuklearni nadzorni organ UN-a i centar za profesionlani rad u tom području", dodao je Laridžani.

Pitanje je samo po sebi složeno, ocijenio je Laridžani, dodajući da bi pregovori mogli da se nastave i budu konstruktivni samo ukoliko obje strane prethodno postignu sporazum u okviru NPT-a, javila je Irna.

Pregovori bez dogovora koji bi zadovoljio obje strane neće imati dobar ishod, dodao je.

Pakt o neširenju oružja za masovno uništenje (NPT), povelja i osnovni principi IAEA okviri su u kojima treba da se vode razgovori, rekao je Laridžani.