Svijet
0

Lansiranje "Atlantisa" odgođeno na neodređeno vrijeme

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lansiranje američkoga svemirskog broda "Atlantis" na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) odgođeno je na neodređeno vrijeme, saopćili su u petak predstavnici američke agencije za istraživanje svemira (NASA).

Prema riječima rukovodioca programa leta Waynea Haila, kada je u pitanju let šatla, trenutno se ništa ne može precizirati jer do lansiranja može proći nekoliko dana ali i nekoliko sedmica, navodi agencija Itar-Tass.

Prema prvobitnom planu "Atlantis" je trebalo da poleti sredinom decembra ali je let odgođen iz tehničkih razloga za drugi januar 2008. Start je pomjeren za 10. januar zbog Božića i novogodišnjih praznika.

Kako je istakao Hail, poslije pauze remont letjelice je tekao usporeno, pa se s preciznošću ne može reći kada će šatl biti spreman za let.

Osnovni zadatak predstojećeg leta "Atlantisa" je dostava na orbitu evropskog modula "Columbus" i njegovo spajanje s orbitalnom stanicom.

"Columbus" je opremljen najsavremenijom opremom za izvođenje različitih eksperimenata, uključujući i biološke. Modul koji je izgradio evropski aviokosmički konzorcij vrijedan je dvije milijarde dolara.