Svijet
0

Lajčak potvrdio da će biti u Srebrenici na komemoraciji 11. jula

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak potvrdio je danas u Banjoj Luci da će 11. jula prisustvovati komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima kod Srebrenice.

Lajčak i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izrazili su želju da komemoracija 11. jula prođe mirno i dostojanstveno, te da se traži put kako bi se prevazišla ona pitanja koja su u ovom momentu problematiča.

"Opće je potrebno da u BiH zavlada jedna mirnija i toleratnija atmosfera", kazao je Radojičić.

Kada je u pitanju osiguranje skupa 11. jula u Potočarima, Radojičić je naveo da je dužnost svih institucija RS-a da obavljaju svoj Ustavom i zakonom propisan posao na čitavom prostoru RS-a, što uključuje i MUP RS-a.

"MUP RS-a ima Ustavom i zakonom propisane obaveze i zadatke i na području Srebrencie i okolnih općina, te i u odgvoronosti u osiguranju skupa 11. jula", kazao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Istaknuo je da istražni organi moraju utvrditi stvarnu istinu da li u MUP-u RS-a ima osoba koje su bile na području te općine tokom dešavanja jula 1995. godine.

"Mogu da razumijem nezadovoljstvo porodica žrtava ukoliko takve osobe jesu uključene u policijske strukture, ali odgovornost je tužilaštava i sudova, te drugih nadležnih organa da utvrde krivicu bilo koga, pa i takvih osoba", kazao je Radojičić.

Lajčak je sa predsjednikom, te potpredsjednicima Narodne skupštine RS-a Radojičićem, Šefketom Hafizovićem i Nadom Tešanović razgovaro o potrebi traženja dogovora o ključnim reformama u BiH, reformi ustava i policije, te je zaključeno da treba postojati dogovor i voditi razgovore o svim bitnim pitanjima za BiH.

Bilo bi dobro, rečeno je, da domaći političari pokažu odgvoronost i da mogu da nose procese na svojim leđima, a da u tome mogu imati pomoć i razumijevanje međunarodne zajednice, jer je put BiH, put ka EU.

"U BiH se drugačije gleda na mandat visokog predstavnika. Banja Luka na visokog predstavnika voli gledati kao na čovjeka dobre volje, a neki bi drugi na njega voljeli gledati kao osobu koja će nametati rješenja", rekao je Radojičić i dodao da su to unutrašnje razlike u BiH.

Visoki predstavnik Lajčak je naveo da neće oklijevati da nameće rješenja ukoliko to bude potrebno, te u skladu sa njegovim mandatom i ako je to dobro za ovu zemlju.

"Mislim da sa definicijom mog manadta ne postoji problem niti u Banjoj Luci niti u Sarajevu, niti oko moje dobre želje da doprinesem tome da BiH napreduje prema evropskim integracijama", dodao je Lajčak.

Razgovorom sa predstavnicima Narodne skupštine okončana je prva posjeta visokog predstavnika Miroslava Lajčaka Banjoj Luci.