List "Pravda"
0

Lajčak poručio: "EU lađa može i da otplovi"

FENA
Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ocijenio je da bi Balkan trebalo više da se angažuje u procesu evrointegracija bez obzira što u Evropskoj uniji postoji manja volja za proširenjem.
  • Obaveza (da se u EU prime zemlje zapadnog Balkana) je tu, ali istina je da je volja da se primaju balkanske zemlje manja nego kada smo u Uniju ulazili mi. Ali Balkan bi trebalo da utoliko intenzivnije radi i ispunjava uslove i jače kuca na vrata EU, kazao je Lajčak u intervjuu slovačkom listu "Pravda", prenosi u četvrtak Beta.

Slovačka zato, po riječima Lajčaka insistira prema Evropi da se preuzete obaveze moraju u potpunosti ispuniti, a Balkan upozorava da mora da shvati da "ta lađa može da otplovi" i onda će na nju dugo čekati.

Šef slovačke diplomatije kritikovao je EU da dok njegova zemlja, Mađarska i Slovenija nisu unijele nove poglede Unija je gledala na Balkan neosjetljivo, "kao da su Srbi zli momci a ostali dobri" i nije procjenjivala stanje u svoj njegovoj kompleksnosti.

  • Takođe su često određivani neosjetljivi uslovi, koji su bili postavljeni tako visoko da su demotivisali zemlje. To je bila takozvana puna saradnja Srbije s haškim tribunalom koja je u suštini zaustavila integracione procese. Bila je to i danas već 'slavna' reforma policije u Bosni i Hercegovini koja nije mogla da se ostvari, kazao je Lajčak.

On je sa zadovoljstvom konstatovao da zemlje zapadnog Balkana pokazuju da umiju da sarađuju, jer regionalna saradnja je upravo stepen pred integraciju u EU.

  • Jedan proces se završava. Pri kraju je proces zatvaranja često emotivnih i bolnih tema. Novi proces je to kako šest zemalja nasljednica bivše Jugoslavije nastoji da ide drugačijim putem. Možda izgleda kao haos, ali to su procesi koji se odvijaju, rekao je Lajčak.

Za Slovačku prijem zemalja zapadnog Balkana u punopravno članstvo u EU nije samo stvar prirodnih simpatija i altruizma.

  • Ili ćemo mi uspješno da tako kažem izvesti naše vrijednosti i s njima stabilnost i prosperitet na Balkan, ili će taj region izvoziti nama stvari koje se povezuju s Balkanom, kazao je Lajčak u intervjuu dnevniku "Pravda.