Slovačka
0

Lajčak osudio objavljivanje pjesama R. Karadžića

FENA
Ministri vanjskih poslova Slovačke i Srbije Miroslav Lajčak i Vuk Jeremić osudili su u četvrtak objavljivanje pjesama haškog optuženika Radovana Karadžića u Slovačkoj.

Pjesme je objavio književni časopis Dodiri, koji se finansira sredstvima iz državnog budžeta.

"Sasvim sigurno Vlada Srbije ne bi dozvolila da se o njenom trošku tako nešto štampa, a kada bi se greškom tako nešto dogodilo, počinioci bi bili adekvatno disciplinski tretirani", kazao je na konferenciji za novinare u Bratislavi Vuk Jeremić.

On je naglasio da se Srbija zalaže za individualizaciju krivice koja onemogućava da se kolektivna krivica baci na narode.

Dodao je da bez obzira što optužnica tereti Radovana Karadžića za teške zločine, ipak treba sačekati kraj procesa.

Objavljivanje Karadžićevih stihova u slovačkom časopisu ministar Lajčak ocijenio je kao "stvar za žaljenje".

"Mislim da nije slučajno što se Karadžić našao na optuženičkoj klupi, jer je optužen za najteže zločine", kazao je Lajčak i dodao kako vjeruje da će oni koji su u Slovačkoj objavili njegove stihove za to snositi odgovornost.

"Treba misliti na one hiljade ljudi koji do sada nisu našli posmrtne ostatke svojih ubijenih očeva, muževa i sinova, a čija smrt je vezana za ime toga čovjeka", rekao je Lajčak, a prenijela Beta.

Časopis svoju odluku da objavi Karadžićeve stihove brani njihovim navodnim visokim umjetničkim kvalitetima i kategorično demantirae da su redakciju na objavljivanje navele bilo kakve druge pobude.

Od objavljivanje Karadžićevih stihova distanciralo se i slovačko ministarstvo kulture.