Svijet
0

Lajčak: EU je spremna nagraditi napredak u BiH

FENA
Proces integracije u EU je najbolji način da se osigura trajni napredak i stabilnost u BiH, rekao je visoki predstavnik Miroslav Lajčak zvaničnicima Slovenije tokom svoje dvodnevne posjete Ljubljani. Lajčak je naglasio da je parafiranjem SAA stvoren pozitivni zamah između EU i BiH te da to treba iskoristiti.

U razgovorima s ministrom vanjskih poslova Slovenije Dimitrijom Rupelom, koji će 1. januara 2008. preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU, Lajčak je naglasio pozitivni zamah koji je stvoren parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH 4. decembra.

Lajčak je istakao da treba iskoristiti dobru atmosferu kompromisa da bi se BiH približila EU.

"Podrška EU evropskoj integraciji BiH dat će rezultate samo ukoliko nije apstraktne prirode. Parafiranje SSP-a prošle sedmice pokazalo je da je EU spremna da nagradi napredak", kazao je Lajčak.

Visoki predstavnik je također obavijestio budućeg slovenskog predsjedavajućeg EU o rezultatima nedavnih sastanaka lidera vladajućih stranaka u BiH, koji su se obavezali da će izraditi novi državni zakon o policiji do 15. februara 2008., te nastaviti diskusije o ustavnoj reformi krajem januara.

Rupel je izrazio punu podršku svoje zemlje Lajčakovim aktivnostima na unapređenju reformi u zemlji a posebno njegovom doprinosu u postizanju sporazuma o reformi policije te potvrdio da će odnosi sa zapadnim Balkanom biti ključni prioritet tokom slovenskog predsjedavanja EU.

"Slovenija će težiti jačanju Programa iz Soluna koji obavezuje EU da svim zemljama zapadnog Balkana pruži evropsku perspektivu", rekao je ministar.

Pozdravljajući pozitivnu političku atmosferu koja se trenutno može osjetiti u BiH, Rupel je izrazio nade da će BiH ispuniti sve uvjete za potpisivanje SSP-a s EU u toku slovenskog predsjedavanja u prvoj polovini 2008. godine.

U Ljubljani visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU se susreo i s Antonom Kokaljem, predsjedavajućim Komisije za vanjske poslove i Jožefom Jerovšekom, predsjedavajućim Komisije za evropska pitanja Parlamenta Slovenije i s političkim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Mitjom Drobničem, saopćeno je iz OHR-a.